Vitamin D3. Pro děti i ve snadno použitelné formě

Uvažujete o vitaminu D3 pro děti? Skvělá volba! Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku do kostí a zubů a má pozitivní vliv na imunitní systém. I když ho můžeme získat ze slunce nebo z jídelníčku, mnoho z nás ho má přesto nedostatek. A děti navíc patří ke skupinám, které potřebují vitaminu D spíše více než méně.

Vitamin D3.  Pro děti i ve snadno použitelné formě

Není mnoho vitaminů, které by si dokázalo naše tělo vytvořit samo. Vitamin D k nim sice patří, protože v organizmu vzniká z prohormonů D2 a D3, to ale neznamená, že ho máme dostatek. 

Vitamin D3 – pro děti je možné volit doplňky stravy určené přímo pro ně 

V dětství dochází k rychlému růstu kostry a kostní tkáň se neustále obnovuje a přetváří. Proto je důležité, aby jídelníček dětí obsahoval dostatek vápníku, minerálu, který je hlavní složkou kostí i zubní skloviny.

Věděli jste, že sklovina je nejtvrdší a nejodolnější částí lidského těla? 

Vápník sám o sobě ale nestačí. Vstřebávání vápníku tam, kde je ho nejvíce třeba, podporuje vitamin D. I ten pomáhá udržovat normální stav kostí a zubů. Vitamin D přitom mohou děti doplnit i pomocí doplňků stravy vyrobených s ohledem na jejich potřeby. A to včetně snadného polykání, přitažlivého obalu a bez nepříjemné pachutě nebo zápachu.

5 nejčastějších chyb při příjmu vitaminu D

1. Jíme ho málo.

Vitamin D můžeme získat velmi dobře z živočišných zdrojů, kde se ve formě D3 nachází například ve vejcích, mléčných výrobcích nebo rybách – z těch je nejlepší sáhnout po pstruhu duhovém nebo lososovi. Vitamin D je možné najít i v rostlinných zdrojích, konkrétně houbách. Potom se ale už nejedná o vitamin D3, ale o vitamin D2. 

2. Držíme se předsudků.

Skvělým zdrojem vitaminu D3 jsou ryby. Mnoho z nás si ale stále (ať už z vlastní zkušenosti nebo doslechu) pamatuje na to, jak děti musely jíst lžíce rybího tuku. Proto se bojí vyzkoušet novější formy, pomocí kterých je možné získat extra dávku vitaminu D3 – moderně balené doplňky stravy. Na trhu jsou k dispozici i doplňky stravy s vitaminem D určené přímo pro děti.

3. Užíváme doplňky stravy na lačno.

Vitamin D je rozpustný v tucích. To znamená, že jeho vstřebávání je závislé na přítomnosti tuků v potravě. Užívání vitaminu D na prázdný žaludek nebo spolu s potravinami s nízkým obsahem tuků může snížit jeho vstřebávání. Proto je vhodné brát doplňky stravy spolu s mléčnými výrobky, ořechy, semínky, avokádem nebo olivovým olejem.  

4. V létě spoléháme na sluníčko.

Pravdou je, že vitamin D si naše tělo dokáže vytvořit i ze slunečního záření, konkrétně z prohormonu D3. Množství získaného vitamínu D ovlivňuje například věk, pigmentace, zeměpisná šířka nebo používání krémů s UV faktorem. A u většiny z nás ani v létě sluníčko jako zdroj k doplnění vitaminu D3 nestačí.

Pokud máme následkem slunečního záření přebytky vitamin D, začne docházet k jejich samovolnému rozkládání. Předávkování vitaminem D ze sluníčka se tak bát nemusíte. 

5. Vitamin D bereme nepravidelně nebo v nesprávném dávkování. 

Užívání vitaminu D nepravidelně nebo v nesprávných dávkách může ovlivnit jeho účinnost. Zároveň je vhodné pamatovat na to, že děti patří ke skupinám, které mohou mít vyšší potřebu vitaminu D. Proto je vhodné volit pro ně takové doplňky stravy , které jsou přizpůsobené jejich potřebám.


Zdroje: 

https://www.dietaryguidelines.gov/resources/2020-2025-dietary-guidelines-online-materials/food-sources-select-nutrients/food-sources 

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/vitamin-d/

https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d

OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se