Ptáte se: Co způsobuje nedostatek vitamínu D a jak ho doplnit?

Vitamin D je stále zajímavým tématem a mnoho lidí chce znát odpovědi na otázky typu „Co způsobuje nedostatek vitamínu D,“ nebo „Jak jednoduše získat vitamín D z jídelníčku“. Nejen zmíněnou problematikou se zabývá tento článek.

Ptáte se: Co způsobuje nedostatek vitamínu D a jak ho doplnit?

Dostatečný příjem vitamínu D je důležitý hned z několika důvodů. Přispívá ke vstřebávání některých minerálů, pomáhá udržovat kosti zdravé, a navíc podporuje normální svalovou funkci i práci imunitního systému.

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Kdo by neznal pohádku o Lotrandovi a Zubejdě? Slunce je podstatné pro naše zdraví – psychické i to fyzické. Mimo jiné proto, že náš organizmus má schopnost syntetizovat vitamín D v kůži díky UV záření. Proč tedy má většina z nás přesto vitamínu D nedostatek? Protože to, kolik vitamínu D můžeme takto získat, záleží na mnoha faktorech:

  • věku;
  • ročním období;
  • denní době;
  • zeměpisné šířce;
  • množství melaninu (respektive pigmentaci kůže);
  • velikosti ozářené plochy;
  • používání krémů blokujících UVB záření.

Jídelníček pomůže tam, kde paprsky nestačí

Naše republika patří k zemím, jejichž obyvatelé se, co se týká vitamínu D, pouze na sluníčko spolehnout nemohou. V potravinách se přitom vitamín D vyskytuje ve větším množství spíše vzácně. Z živočišných zdrojů jsou tím nejbohatším tučné ryby. Ty bychom měli mít v jídelníčku 2krát týdně – většina z nás ale toto výživové doporučení nesplňuje. 

Z mezinárodních dat vyplývá, že zatímco čeští chlapci ve věku 7 až 9 let přijmou jídelníčkem průměrně 2,7 μg vitamínu D za den, ve Švédsku to je 5,1 μg a v Norsku dokonce 6,4 μg. 

Mezi další potraviny obsahující vitamín D patří maso, vejce, případně mléčné výrobky. Vegetariáni a ti, kteří dávají přednost rostlinným zdrojům, by měli mít na talíři často houby – jedinou rostlinnou zásobárnu bohatou na vitamínu D. 

Kolik μg vitamínu D je ve 100 g

… ryb – až 40 μg; 

… vajec – až 4 μg; 

… hub – až 13 μg;

… sýru – až 0,3 μg;

Co způsobuje nedostatek vitamínu D?

I když můžeme získat vitamín D ze sluníčka i z jídelníčku, většina z nás ho přesto nepřijímá dostatek. Důvodů může být hned několik. 

  1. Malý příjem z UV záření.
  2. Nízká konzumace potravin bohatých na vitamín D.
  3. Některé zdravotní stavy ovlivňující trávení a vstřebávání tuků.

Ať už je nedostatek vitamínu D způsobený chybějícími složkami v potravě, poruchami nebo pobytem mimo slunce, se zvýšením jeho příjmu pomohou jednoduše doplňky stravy s vysokým obsahem vitamínu D. K dispozici jsou varianty pro děti, i pro dospělé


Zdroj:

https://www.nzip.cz/clanek/1131-vitamin-d


OmegaMarine Rybičky balení

OmegaMarine Rybičky

Omega-3 pro celou rodinu
Vyzkoušejte zdarma*

* platíte pouze poštovné a balné 49 Kč


Vaše komentáře

Vložte svůj komentář:

  • {{ myComment.createdAt }}

    {{ myComment.name }}:

    {{ myComment.text }}

  • {{ comment.createdAt }}

    {{ comment.name }}:

    {{comment.text}}

    • Zákaznická podpora:

      {{ reaction.text }}

Vložte svůj komentář:

©2024 NaturaMed Pharmaceuticals s.r.o.
Odesílá se