Jezte s dětmi ryby. Mají samé výhody!
Rybí maso a přesněji řečeno rybí tuk jsou totiž nejlepší zdroj vitamínu D v přirozené formě. O něco lepší jsou v tomto ohledu tučné mořské ryby, ale v rámci pestrého jídelníčku doporučujeme jíst co nejvíc druhů ryb i mořských plodů.
Rybí tuk obsahuje kromě Déčka i další cenné látky: omega-3 mastné kyseliny pro podporu funkce mozku, zraku a srdce. Pro malé školáky jsou opravdu prospěšné a pomáhají jim v rozvoji. Tím to stále nekončí!
Ryby obsahují jód, vápník, zinek, hořčík a kromě vitamínu D také vitamín A a E. Znáte snad lepší superpotravinu pro zdraví?
A jaké jsou jiné zdroje vitamínu D?
Jde hlavně o živočišné potraviny – plnotučné mléčné produkty nebo žloutky. Zajímavé je, že určité množství vitamínu D obsahují také houby. Konzumace těchto potravin s vitamínem D je rozhodně velmi prospěšná. Pamatujte ale na to, že děti jen těžko snědí tolik žloutků, aby díky nim doplnily adekvátní množství Déčka.
Jak je to s vitamínem D ze sluníčka?
Vitamín D je oproti svým kolegům specifický v tom, že jeho významným zdrojem je sluneční svit. Přesněji řečeno – vitamín D se tvoří v kůži, pokud na ni svítí slunce alespoň 20 minut každý den. Kůže by neměla být zakryta oblečením, ani namazaná opalovacím krémem.
Z toho vyplývá, že po většinu roku se nám v těle vytváří díky slunci jen velmi málo vitamínu D – zjednodušeně řečeno bychom se museli pořád jen opalovat, a to nejde. Proto bychom sobě i dětem měli od podzimu do jara doplňovat vitamín D v kapslích či např. v rybím tuku.
Vaše komentáře
Vložte svůj komentář:
{{ myComment.name }}:
{{ myComment.text }}
{{ comment.name }}:
{{comment.text}}
Zákaznická podpora:
{{ reaction.text }}
Vložte svůj komentář: